AMAZON KADINLARI KİMDİR ?

                        AMAZONLAR 


Amazonlar hakkındaki en geniş bilgiyi haklarında anlatılan öykülerden biliyoruz. Bir rivayete göre Libya'da başkasına göreyse Kafkasya'da ortaya çıkmıştı Amazonlar. Ne var ki öykülerinin geçtiği asıl yer Anadolu'dur. Bir rivayete göre zalimlikleri yüzünden tahttan indirilen iki İskit prensesi Scolopotus ve Hylinos ile başladı. Bu iki prenses aileleri takipçileri ve takipçilerinin aileleriyle birlikte yurttan ayrılarak Kafkasların eteklerinde bir yuva kurdular. Yeni bir ülke arayışındaki tüm kavimler gibi önceleri öldürdüler ve yağmaladılar. Fakat ele geçirilen halklar öç almak için gizlice silahlandılar. Çıkan ayaklanma sonucu İskit efendilerini yenmeyi başardılar. İskitlerin bütün erkekleri öldürüldü kadınları ise kaçmayı başardılar. 

20180721121

Erkekleri olmayan ve eskiden hükmettikleri insanlar tarafından esir edilmenin aşağılayıcılığına katlanamayan kadınlar Meotis Gölü (Azak Denizi) bölgesinde tamamen kadınlardan oluşan bir devlet kurdular. 


 Biri devlet işlerini biri de orduyu yönetecek iki kraliçe seçtiler. Güçlü bir ordu oluşturduktan sonra savaşçılıklarını denemek üzere savunmayı bırakıp saldırıya geçtiler ancak başarılı olamadılar nüfuslarının artmaması onlar için bir dezavantajdı. Geçici birliktelik sonucu dünyaya gelen kız bebekleri bir savaşçı olmak üzere eğittiler.

20180721122


Amazon savaşçılarının en mağrurları barışta kendilerini avlanmaya ve savaş talimlerine verirdi. Bununla birlikte Anadolu Amazonları'nın tarımla da uğraştıkları sanılıyor. Savaşçılar her yıl iki aylarını çocuk sahibi olmaya ayırırlardı. Yalnızca savaşta adam öldürenlerin çiftleşmesine izin vardı. Bir Amazon hamile kaldığında eve dönerdi. Doğan kızlar Amazonlarla kalır savaşçı olarak yetiştirilirlerdi. Erkek çocuklar Gargarianlara geri verilirdi.

20180721123


Amazonların savaşçı yetenekleri üst düzeydeydi. Okçulukları oldukça başarılıydı. Kalkanlar ve zırhlar oklarına karşı korunmaya yetmiyordu. Kargılar ve "bigennis" denilen çift ağızlı baltalarıyla savaşlarda çevrelerine dehşet saçarlardı. Darbelerden korunmak içinse ana tanrıçanın simgelerinden biri olan Ay biçimli kalkanlar kullanırlardı. 


Tarihte gelmiş geçmiş bütün halkların geçmişine bakıldığında rivayetlerin yanında gerçek olan olayların tarihinin de anlatıldığını görüyoruz. Amazonlardaysa bu ayrım neredeyse yok denecek gibi. Gerçek ya da rivayet kadın savaşçılar Anadolu halkları ve Yunanlılar üzerinde değil tüm dünya tarihinde bir yer sahibi bugün. Feminist hareketlerde kadının erkekle eşitliğini vurgulamak için Amazon sözcüğü kullanılıyor. Bu cesur savaşçılarla ilgili anlatılanlar bir masalsa romanlardan televizyon dizilerine dek tüm dünyanın aklına kazınmış bir masal.

Yorumlar